Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Egyik gondolattól a másikig

2009.02.11. 00:48 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Az interneten élőknek speciális igényeik vannak.

Ma már nehéz elképzelni, hogy valaki hónapokra vagy talán végleg megváljon a mobiltelefonjától. Hacsak nem használ helyette mást: például blogot. Telkes József pszichiáter és fejvadász ezt az utat választotta. Bár mindig vannak aktuális kedvencei, rendszerint egyszerre több naplót is vezet. A pszichiátriai betegek gyógyulásától kezdve a keleti filozófiáig, a kérdezéstechnikától az online újságírásig számos dolog foglalkoztatja.
Számára az online felületek egyszerre szolgálnak az időgazdálkodási rendszer, a csoportmunka, a tanácsadás, a döntéstámogatás eszközeiként, afféle nyilvános archívumként és készülő könyvek hordozóiként. Amint elkészül egy-egy bejegyzés, egyszerre több oldalon is megjelenik, így valóságos kommunikációs láncolatok alakulnak ki. A visszajelzések új szempontokkal gazdagíthatják a közös gondolkodást, a szavazásra bocsátott kérdésekre kapott válaszok segíthetnek a helyes irány img_4161kiválasztásában, a kereszthivatkozások pedig új érdeklődőket vonhatnak be. Emellett az egymástól független, távoli szerverek a feltöltött irományok, képek, videók bárhonnan elérhető, kényelmes archívumaiként szolgálnak (Telkes József szerint így nagyobb biztonságban vannak, mintha csupán saját számítógépe merevlemezén őrizné azokat); egyúttal pedig – például az ingatlanalapok károsultjai ügyében indult „nyomozás” során – a blog a hivatalos szervektől érkezett válaszleveleknek is nyilvánosságot biztosított.
A legfőbb érték mégis a közös tudás. Ahogy ma a szoftver képvisel nagyobb értéket a hardvernél, úgy a jövőben a felhasználói tudás lesz a legnagyobb kincs – mondja. Ezt a tudást pedig legkönnyebben blogokban lehet megosztani úgy, hogy egyik gondolat szülje a másikat – akár órákon belül.
Habár sok vezető érzi, hogy a dolgozóknak küldött havi egy fényképes üzenet nem ér annyit, mintha naponta állná a kérdéseket egy nyílt fórumban, megspórolva ezzel a közvetítésből fakadó torzulásokat, még kevesen mertek belevágni. Talán azért, mert az üzlet hagyományosan a bizalmatlanságra, a titkolózásra, a web 2.0 viszont a nyitottságra, az interaktivitásra épül. Pedig a blogolás technikai alapismereteit bárki egy nap alatt elsajátíthatja. Értő használatát Telkes József szerint oktatni kellene a hazai vezetőknek – természetesen blogokon keresztül.
Kelenhegyi Péter
Forrás: IT BUsiness, 2009. február

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr27936078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása