Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Amerikai kutatás: ezek a leggyakoribb önéletrajz hibák

2011.08.04. 16:05 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Az önéletrajz megírása során elkövetett leggyakoribb hibákról jelent meg ez cikk a Világgazdaság c. napilap tegnapi számában. Egy Amerikában végzett önéletrajz kutatás eredményeit foglalja össze, melyek teljes mértékben igazak Magyarországon is.

Végzetes önéletrajz hibák

Az Ohiói Egyetem HR-kutatói 200 humánerőforrás-szakembert és fejvadászt faggattak ki, mik a leggyakoribb hibák az önéletrajzokban, amelyek miatt lehet, hogy el sem olvassa egy személyzeti az önéletrajzot. Egy verenyképes önéletrajz eldöntheti, behívják-e személyes interjúra a jelöltet, vagy a többi életrajz mellett egy „kupacban” végzi a pályázat.

Főben járó hiba, ha hiányzik az egyértelmű fókusz az önéletrajzban, vagyis a bemutatott szakértelem, tapasztalat és a megpályázott munka követelményei között nincs összhang. Egy általános önéletrajz, amelyben nincs fókusz, nem versenyképes.

Egy önéletrajz nem lehet unalmas

A második baki, ha kötelességtudóan unalmas az önéletrajz. Szakértők szerint az önéletrajznak nem szabad csupán a korábbi munkakörök felsorolásának lenni, sokkal inkább a főbb képességeket, elért eredményeket kell bemutatnia.

Ha az életrajz szegényesen szervezett, vagyis például az olvasónak először a hobbikon vagy az általános iskolai tanulmányokon kell átvergődnie, akkor az önéletrajz rossz. Előre a lényeget kell szerkeszteni, a főbb tapasztalatokat. Ám az is baki, ha a régi munkaköröket erőteljesen hangsúlyozza valaki. Ha egy önéletrajz túlságosan mélyen foglalkozik az álláskereső korábbi munkahelyeivel, akkor az bizony életkor miatti diszkrimináció kockázatával járhat, vagy túlságosan tapasztaltnak tartják majd a munkakörre

Az eredményeidet is említsd meg!

A fontos jártasságok elrejtése – ez az egyik legkomolyabb hiba. Ne feledd felsorolni azokat a fontos jártasságaidat, melyek kiemelkedők a szakmádban, a célod az, hogy hangsúlyozd azt az értéket, amelyet a potenciális munkáltató számára jelenthetsz – tanácsolják az ohiói kutatók. A szürkének tűnés is komoly veszély, ha valaki sablonokat használ, unalmasan fogalmaz. Mutass kis képzelőerőt az önéletrajzod írása és kivitelezése során – hangzik a figyelmeztetés.

Ám óvakodni kell attól, hogy az önéletrajz túlságosan személyes legyen. Ha a weboldaladon fényképek találhatók a macskádról, vagy a személyes blogodban beszámolsz arról, mit csináltál előző hétvégén, ne ajánld potenciális munkáltatód figyelmébe ezeket az önéletrajzodban – hívják fel a figyelmet a tanácsadók.

Amit én is mindig mondok: hazudni nem szabad

Egyetlen elírás is túl sok – az önéletrajz az első benyomás keltésének eszköze. Egy betűelütés vagy egy szó helytelen elválasztása alapján a munkáltató azt hiheti, a pályázó nem elég körültekintő, precíz. Az igazság elferdítése végzetes hiba: függetlenül attól, hogy egyszerűen feltupírozza valaki a múltbeli teljesítményeket, vagy komplett „kreálmányokkal” áll elő, a hazugság rossz ötlet.

Az extrák kihagyása szintén hatalmas malőr, azaz ha valaki az extra képzést, képzettséget, önkéntes munkát, díjakat, elismeréseket elfelejti megemlíteni az önéletrajzban. Ezek ugyanis jó eszközök arra, hogy az övé különbözzön a többi jelölt pályázatától.

Forrás: Világgazdaság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr703125742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása