Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

A kommentekért a kiadó a felelős?

2011.07.01. 01:21 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

 

 

Azt hiszem, az új médiatörvénynek sikerült olyan eredményeket is hoznia, ami az internet egyes részeit idehaza visszalövi a statikus(abb) sajtó korába. Egészen konkrétan arra gondolok, hogy a kommentezés módja és lehetősége az, ami részben megváltozik. Ugyanis mostantól a kommentekért a felelős - na, kicsoda? - hát természetesen a kommentező a cikket megjelenítő sajtótermék.

Hogy miért? Lehetne ezt hosszan magyarázni, de nincs sok értelme. Az ok egészen egyszerű: a kommentezőket nehéz megfogni, a sajtótermékeket meg könnyű. Főleg, hogy mindenkinek kötelezően be is kellett jelentkeznie a Méltóságos Főhivatalnál Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál.

Szóval, reagálni kellett, hiszen a hazai kommentezők nem ismernek se istent, se embert, se Orbánt, se Gyurcsányt, se senkit. Öntik magukból azokat a magánvéleményeket, amelyek innentől büntethetőek - és hát más faszával verik innentől a csalánt, na. Illetve nem verik. Hiszen ahogy nézem, a kiadók reagálnak. Íme két példa.

Az első a Velvet.hu Itt egy egyszerű huszárvágással megoldották a kérdést, és egész egyszerűen megszüntették (átmenetileg?) a kommentezés lehetőségét. Tiszta ügy, innentől kuss van, mindenki boldog, igaz? Aki nem, annak is kuss! Na! Azért... 

A Délmagyar.hu más utat választ: előzetesen moderál. Vagyis időt, energiát (pénzt) fektetnek abba, hogy maradjon valami kommentezési lehetőség. Ez se olyan jó, hiszen pont a pörgés az, ami el fog veszni. Kényszermegoldás, na.

Vagyis eljutottunk oda, hogy bár az internet technológiája lehetővé tenné az azonnali véleményalkotást, de törvényi úton, politikusi szándék által ez korlátozva lett. Hiszen az internet elsősorban azoké, akik büntethetik. Vagyis a regnáló hatalomé. Ezt akarták, megkapták. Hatalmi úton nyúlnak bele a technológiába, és ezzel visszalőnek minket a jópár évvel ezelőtti állapotba. Jó lesz ez nagyon, igaz? Remélem, tetszik! Úgyse tehetsz mást.

Tovább a teljes cikkhez!

Szólj hozzá!

Címkék: kommentek felelősség konrád

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr383028971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása