Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Utópista vagyok - "Hazugságmentes Magyarországért mozgalmat indítok!"

2011.06.26. 16:32 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Ja igen. De szerencsére nem vagyok már egyedül. Itt van pl. Parádi, az is utópista. Mit értek ez alatt?

Utópista az, aki olyan cél tűz maga elé, amely belátható időn belül - mondjuk a saját életében - nem lehet elérni. Tudom, természetesen, hogy nem egyhamar lesz itt "hazugságmentes politika", sem pedig "radikális őszinteség". Olyan világban élünk, ahol vészesen hozzászoktunk a hazugságokhoz, csurig vagyunk kész felmentésekkel ("kegyes hazugság", "jótékony hazugság") és minden olyan racionalizálási eszközzel, ami elfogadottá teszi a hazugságot - egymás becsapását.  A közgondolkodás a politika mint "úri huncutság" elkerülhetetlen, "szükséges rossz" részének tekinti. Mint a hálapénzt az emberek. Pár éve egy cikk kapcsán megkérdeztem, a többség el sem tud képzelni - még elképzelni sem tud!! - hazugságmentes politikát.

Nos, ezért olyan reménytelen "eladni" a radikális őszinteség koncepciójét, Brad Blanton könyvbéől nem tudom mennyi fogyott, de fogadni mernék, hogy valahol 1500-3000 példány között. (Igaz, nem sorolnám a legjobb könyvek közé, de a koncepció mégis csak remekül kiderül belőle.)

Márpedig amíg egy hiedelem fennáll - hálapénz márpedig "kell", az tartja össze a rendszert, illetve "hazugság nélkül nincs politika" (mindkettő csupán hiedelem) -, addig a hiedelem tárgya is fent fog állni, hiszen ez az emberek közös megegyezése.

Az én világomban - Freelandon - vagy nincs hálapénz, vagy ha van, akkor az nem titok. Nyugodtan ki lehet - esetleg akár ki is kell - írni "árjegyzék" gyanánt, mint ahogy minden szolgáltató köteles pontosan leírni (ÁSZF), hogy mit ad és mennyiért, valamint hogy milyen garanciális, reklamálási, elállási stb. jogai vannak a fogyasztónak. Mert hogy a hálapénz szerintem nem az orvos privát adata, ahogy az adatvédelmi biztos gondolta 2005-ben, amikor beiltotta a www.halapenz.hu "korai webkettes" működését, hanem fogyasztóvédelmi adat.

Emberek! Barátaim! Tiltakozik a lelkem, minden procikám minden hazugság ellen. Ez az én fejlövésem, nem tehetek róla, a "radikális őszinteség" a mániám. Közügyekben meg az elvárásom. A határozott elvárásom.

A megoldás

Ezennel kezdeményezek egy mozgalmat, egy internetes aláírás gyűjtést, amely kvázi népszavazás stílusban felteszi a kérdést:

1. Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon minden közügyekben eljáró személytől, köztisztviselőtől, hogy "radikálisan őszinte" legyen, és...

2. Egyetért-e ön azzal, hogy akit akár egyszer is közügyekben hazugságon kaptak, az többé nem kaphasson szót semmilyen internetes és offline médiában és ne vállalhasson köztisztséget a cselekményt követő 7 éven keresztül?

Kérlek mindkét kérdésre igennel vagy nemmel válaszolj és ha gondolod, indokold is meg a döntésedet!

Legyen ez az első királyi kérdésem a Néphez!

Akarod, hogy szebb világunk legyen? Akkor szavazz! Ne elejtsd el, a "demokrácia" szó eredeti, valódi jelentését, ennek tudatában hozd meg a döntésedet!

Ha támogatod a kezdeményezést keresd meg és lájkold a mozgalom Faceookos-oldalát, ahol rendre tájékoztatást adok a fejleményekről is (ha lesznek egyáltalán).

A mozgalom indulását szerdán este a tévéműsorban jelentem be, de természetesen erről már most értesítést kapnak a levelező lista tagjai.

Ha szeretnél feliratkozni Dr. Telkes József levelező listájára, kattints ide!

Megyek a mozgalom Facebook-oldalára és lájkolok!!

Megnézem a mozgalom blogját!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr693016298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.06.26. 19:16:50

"Kedden este jön hozzám Attila, aki a horoszkópokhoz ért. Számára, meg akit még az ilyesmi érdekel, feljegyzem ennek a levélnek a dátumát..."

Ez meg az én kérdésem a Néphez:
Belefér-e a Horoszkóp
- úgy is, mint "hiedelem", kész felmentés ("kegyes hazugság", "jótékony hazugság") és olyan racionalizálási eszköz, ami elfogadottá teszi a hazugságot, egymás becsapását ;) -
a Hazugságmentes Magyarországért mozgalomba?

A két válaszom egyébként igen és igen,
- bár az 1. kérdéseden még volna mit csiszolni (mintha hiányozna még belőle 1-2 szó:) a 2. kérdésben pedig van 1 fölös "m" nem->ne (a kaphasson előtt).
süti beállítások módosítása