Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

23 kerdes leendő bloggereknek

2009.05.19. 07:47 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok


  1. Szeretsz irni? - A blogok tulnyomoreszt irott medium. Ha nem szeretsz irni, akkor nagy eselye van annak, hogy nem fogod szeretni a blogirast sem.
  2. Mi az uzeneted? - Mikozben rengeteg alkalmazas van, hogy bloggolhass, mindegyik alaveti magat annak az igenynek, hogy valamilyen uzenetet akarsz tovabbadni. Akarsz kommunikalni barmirol is? Van uzeneted? Belekezdeni egy blogba, csak azert mert ezt akarod, lehet hogy szorakoztato lesz, de epp igy lehet kidobott ido is.
  3. Jo a beszeloked? - En nem hiszem, hogy csak azok irhatnak blogot, akiknek jo a beszelokeje - (hiszen a blog eszkoz lehet a kommunikacios keszseg fejlesztesere) de elony, ha legalabb alapfokon ki tudod fejezni magadat.
  4. Irasban vagy beszedben vagy jobb? - A legtobbunk az egyik vagy masik megoldast reszesiti elonyben. Ha inkabb beszelni szeretsz, akkor gondolkodj el podcasting vagy video alapu weboldalon.
  5. Te akarsz a kozponti hang lenni a weblapodon? - Mig a blog jo eszkoz tarsasag epitesere is - a legtobbszor megis egy szemely (vagy egy kisebb csoport) a mervado hang a beszelgetesben. A tobbiek ezekre a hangokra valaszolnak. Ha valami olyasmit keresel, ahol barki kezdemenyezhet beszelgetest, akkor talan a forum egy jobb medium a szamodra.
  6. El tudsz indulni magadtol? - Egy blog inditasahoz szukseges egy kis kezdemenyezokedv. Mig manapsag a blog programok lehetove teszik, hogy konnyen elinditsd a blogot, nem fognak maguktol eletben maradni, a fenntartasukhoz szukseges egy motivalt szemely.
  7. Fegyelmezett vagy? - A blog rendszeresen a figyelmedet fogja igenyelni. Bar nem szukseges naponta post-olni, ez mindenkeppen egy olyan szint, amire torekednunk erdemes. Elegge motivalt vagy ahhoz, hogy minden nap irj valami ujat?
  8. Van ra idod? - A rendszeres frissiteshez hozzatartozik, hogy ez bizony idoigenyes. Van eleg idod az idorendedben, hogy akar naponta irj? Sot arra is, hogy moderald a megjegyzeseket, valaszolj az olvasok kerdeseire, mas blogokat olvas, halozatot epits mas bloggerekkel, stb?
  9. Eleg vastag a borod? - Ha blogot kezdesz irni, akkor eleg nagy az eselyed arra, hogy megtalaljak. Ha megtalaljak, akkor jo esellyel irni fognak rolad, vagy arrol, hogy mit csinalsz. Az persze tok jo, ha a tobbiek kedvezoen allnak hozzad, egyetertve a tevekenysegeddel - de nem eppen vicces, ha kritizalnak (neha jogosan, neha nem). Jol tudod viselni ezeket a kritikakat?
  10. Kozeppontba akarsz kerulni? - A blog egy publikus muveszet. Minden nap a tobbiek tekintetenek kereszttuzebe kerulsz. Az emberek analizalni fogjak a szavaid, az eletstilusod. Nehanyan tobbet akarnak majd tudni rolad, es nehanyan talan a valo eletben is megismernek. Mig csupan nehany blogger igazi hiresseg - azzal, hogy minden nap "kozszemlere teszed" magadat, egyreszt fura dolog egyutt elni, masreszt kovetkezmenyei lehetnek. Tartsd eszben, hogy ha egyszer valamit leirtal az online vilagban, akkor nagyon bonyolult onnan eltuntetned. Lehet, hogy torlod a blogod, de az archivalo rendszerek es mas bloggerek atveszik az irasod, vagy annak nagy reszet. Szoval joval tovabb elhetsz nyilvanossag elott, mint ameddig blogger vagy.
  11. Van technikai erzeked? - Ha ez feltetel lenne a blogolashoz, akkor en sose jutottam volna ennyire messze, de mindenkepp elony, ha kepes vagy tanulni es dolgozni a technikai szinten. Szamitogeppel kell dolgoznod, web-es alapu software-rel es eljon az ido, amikor majd fel akarod javitani a blogod, ami bizony maceras lehet, ha egyedul allsz neki. Ha Te sorolod magad a technikai emberek koze, akkor jo ha baratkozol olyanokkal, akik igen.
  12. Tul komolyan veszed magad? - Szerintem az egyik legfontosabb tulajdonsaga a bloggernek, hogy humorerzeke van - foleg akkor, amikor magara tekint. S bar rengeteg pelda van arra, mikor egy blogger (tul) komolyan veszi magat, a legtobb sikeres blogiro tud nevetni magan, ha arra kerul a sor.
  13. Keveredik-e benned az alazat az En-keppel? - Ha parositod humorral az alazatos. Mig a nagykepuseg hatarolja a blog-szferat, a szereny blogirok vegzik leggyakrabban a csucson. Az egeszseges en kep, hogy tudod mennyit ersz eppugy fontos, hogy el tudd adni magad, szinten szerepet jatszik a blogolasban. Mindezt egyensulyba hozni nem konnyu - de megeri dolgozni rajta!
  14. Akarsz tanulni? - Szeretek ugy tekinteni a blogolasra, mint egy naplora, ahol mindenki tud valamit, de senki sem tud mindent. Barmirol is akarsz irni, ez igaz lesz ra. A legjobb bloggerek nem csak meg akarjak osztani, amit tudnak, de reklamozzak azt is, amit masok tudnak. Igy mindenki tanul a masiktol - meg a profik is.
  15. Szeretsz olvasni? - Nemcsak az a fontos, hogy jo irasi kepesseggel rendelkezz, hanem az is, hogy kepes legyel elolvasni amit a tobbiek irnak. Ha videora vennem magam, hogy mennyi idot toltok bloggolassal egy nap, akkor valoszinuleg arra jonnek ra, hogy tobb idot toltok olvasassal mint irassal. Mielott megirnek egy bejegyzest, legalabb harmat elolvasok elotte.
  16. Rendszerezett szemely vagy? - Bar szerintem a legtobb blogiro teljesen kaotikus es rendszer nelkuli - eljon az ido a legtobb komoly blogger eleteben, amikor legalabb egy kicsit rendszerbe teszik magukat. A bejovo levelekkel, a kulonbozo feedek kovetesevel, kulonbozo temak/blogok irasaval es a bejegyzesek moderalasaval satobbi eleg konnyu egy csomo idot eltolteni anelkul, hogy igazan tennel is valamit.
  17. Tarsasagi szemely vagy? - Egy blogot tobbfele modon meg lehet irni, a vege meg is az, hogy a blog iroja valamikepp vagyik arra, hogy kapcsolatba keruljon az olvasoival. Nehanyan karnyujtasnyira tartjak maguktol az olvasokat (kikapcsoljak a kommentezest, ritkan valaszolnak az emailekre), azonban inkabb elony, ha valamikepp bevonod az olvasoidat a blog eletebe. Ha nem szereted az embereket, akkor ez minden bizonnyal kihivas. Ehhez kapcsolodo kerdes lehetne "Megkozelitheto vagy?"
  18. Elvezed a "virtualis kapcsolatokat"? - A legtobb tarsasagi ember, akit ismerek, rettentes, amikor online interakciora kerul sor. Egyszeruen keptelenek ra, sokkal jobbak szemtol szembe, mint amikor emaileznek, chat-elnek vagy forumokon, kommentekbe irnak. Ha nem okoz szamodra kellemetlenseget olyan emberekkel beszelni es dolgozni, akikkel meg sosem talalkoztal korabban, az mindenkepp elony a szamodra. Ehhez kapcsolodoan fontos, ha rendelkezel azzal, amit en "virtualis oszton". A legnagyobb veszely az online kapcsolatokban, hogy semmi sem biztos, hogy az, aminek latszik. Mindenkeppen jo dolog azt a kepessegunket fejlesztenunk, amellyel megallapithatjuk, hogy az emberek tenyleg azok-e, akiknek mondjak magukat, valamint jo-e a karakteruk.
  19. Kreativ szemelyiseged van? - Meg egyszer, ez nem "kotelezo" - csak elony. A web rumlis hely, ahol ha kepes vagy a tartalmat, mind a kozosseget olyanna alakitani, ami kivilaglik a tobbi kozul, ha meg tudod lepni az olvasokat, az hatalmas elony.
  20. Ragados vagy? - Mig nehany blog egy ejszaka alatt sikertortenetet ir, a legtobbre ez nem igaz. Valojaban sok (a legtobb) blog sose lesz annyira sikeres, amennyire a tulajdonosai szeretnek. Hosszu tavon valo tervezes - ez az az alapveto tanacs, amit a legtobb blogironak adnek.
  21. Kovetkezetes vagy? - Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt - szerintem - a blogirok osszetuzesbe kerulnek az olvasoikkal vagy mas bloggerekkel, hogy feluton megvaltoztatjak a gondolkodasmodjukat. Azok a blogirok, akik folyamatosan valtoztatjak a blogjaik temajat, vagy akik hirtelen elvarasokkal allnak elo az olvasoik ele, vagy allandoan valtoztatjak a blogjuk "hangjat" vegul elvesztik az olvasoik tiszteletet. Es bar senki sem szereti az unalmas blogot, ugyanugy szeretik tudni, hogy mire szamithatnak.
  22. Oszinte es atlathato vagy? - Ha erre a kerdesre nemmel valaszolsz, akkor ne csodalkozz, hogy ki kell talalnod magad. Mig a valo eletben celszerubb megtartani a titkainkat, hogy kulonbozo helyzetben kulonbozo arcokat mutassunk, addig a blogszfera kulturaja eloirja, hogy figyeljunk egymasra es assunk minnel melyebbre ott, ahol a masik nem akarja, hogy assunk. Te persze majd megprobalsz hatarokat felallitani, meggondolod, hogy mirol irsz es mirol nem, ettol fuggetlenul nyitottnak kell lenned masok velemenyeire, azok megvitatasara es felelosseggel kell lenned azert, amit mondasz.
  23. Akarsz kemenyen dolgozni? - Celjaidtol fugg, hogy mennyit kell majd dolgznod a blogodon - es ha az a celod, hogy te legyel a kovetkezo nagy durranas, akkor garantalom, hogy rengeteg munkad lesz. Es ez igaz, fuggetlenul attol, hogy mit akarsz elerni.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kerdes merult fel benned, amit erdemes feltenni, mielott eldontod, hogy elinditod-e a blogod, vagy sem (nyugodtan kuld el ezeket nekem), nekem ezek jutottak eszembe. Visszaolvasva ugy tunik, mint egy allasinterju egy leendo bloggernek!

Eredetibol forditva: is a blog right for you?

Szólj hozzá!

Címkék: blogger kérdések

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr691130875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása