Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Kollektív döntési rendszerek

2009.03.22. 21:54 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

A kollektív döntési rendszerek régóta jelen vannak a társadalomban, az elmúlt néhány évben, az internet térhódításával és a csoportos döntéseket alkalmazó rendszerek elterjedésével egyre fontosabb működésük elemzése és megértése.

Szelekciós rendszerek

Reprezentatív rendszerek
Ezek a rendszerek a mai demokrácia alapját adják. A polgárok átadják a hatalmukat a megválasztott képviselők egy csoportjának, azok pedig különböző ellenőrző rendszerek felügyelete mellett képviselik a polgárok érdekeit.

Felszabadító rendszerek
A “valódi” demokrácia alapjai azonban azok a rendszerek, amelyekben az egyének közvetlenül tudnak döntést hozni.

Konszenzusos rendszerek
A konszenzus rendszerekben az egyének csoport interakciókon keresztül jutnak el a döntésekig.

Vélemény rendszerek

Választás előtti lekérdező rendszerek
Vagyis azok a rendszerek, amelyek a választások előtt vizsgálják a szavazók viselkedését. Ilyenek a választásokat megelőző telefonos vizsgálatok például. Hatásosságuk kérdéses, mindenki tudja az előző választások előtt készített felmérések helyességét.

Választás utáni lekérdező rendszerek
Az utólagos vizsgálatok közé tartozik például az “exit poll”, vagyis a választás pillanatát követő felmérések. Ezek általában pontosabbak, de még ezekben is óriási eltérések lehetnek. Az amerikai elnökválasztás jól példázta ezt.

Delphic lekérdező rendszerek
Ezzel a módszerrel én még nem találkoztam, lényege, hogy a felmérés során a kérdezetteket több körben egy a megválasztják/ nem választják meg bináris döntés helyett sokkal kifinomultabb skálázásra szólítják fel. A végeredmény egész megbízható, hiszen több iteráción megy keresztül a mérés.

Összehasonlító rendszerek

Az összehasonlító rendszerek engedik az embereknek, hogy egymás ellenében felmérjék egymást. Három általános kategóriát találunk itt, a összehasonlító besoroló rendszereket, amelyek általában objektívek és tipikusan embereket sorol be; és az összehasonlító értékelő rendszereket, amely gyakran kever szubjektív és objektív véleményeket; végül a reputációs értékelő rendszerek, amelyek megint csak embereket szoktak értékelni, de gyakran van bennük objektív és szubjektív keveredése.

Összehasonlító besoroló rendszerek
Ennek tipikus példája az Élő szám - tőlünk származik -, ami a sakkjátékosokat méri össze és tipikusan többszereplős környezetekre jellemző. A játékosok kapnak egy átlagos értéket, a rendszer pedig a nyerési és vesztési mintázatok szerint egyesektől levon, másoknak pedig ad pontokat, így a rendszerben kiosztható pontok összege állandó.
Hasonló eszközt alkalmaz a Slashdot karmarendszere is, amelyik fix számú pontot oszt ki a felhasználók között, azok karmáit figyelve.
Az ilyen jellegű rendszerek közül a leggyakoribbak a pozitív besoroló rendszerek, vagyis amelyek a legjobbakat emelik ki és a pozitív közreműködést díjazzák.

Értékelő rendszerek
Az értékelő rendszerekben sokkal szubjektívebb elemekkel találkozunk. Itt a felhasználók értékelhetik az elemeket - néha embereket - majd a rendszer ezeket átlagolja és dolgozza fel eltérő módosításokkal.
A slashdot esetében a felhasználók között az alapján osztja ki a rendszer a pontokat, hogy az általuk beküldött hozzászólásokat a többi felhasználó hogyan pontozta.

Reputációs rendszerek
Nagyon hasonló az előzőhöz, sajátos szabályokkal. A blogoszférában például a linkelési mintázatok nagyon gyakran ilyen reputációs rendszereket takarnak.

Forrás: A kollektív választás rendszerei - Doransky.

Van-e (és ha igen, mi) valami gyakorlati haszna ennek az internetes közösségszervezésben (KÖSZ)?

Szólj hozzá!

Címkék: doransky kösz döntési rendszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr91018974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása