Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

"Az Internet megrágja és kiköpi a médiát"

2009.03.02. 17:48 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Búcsúzzunk el a régi médiától, és üdvözöljük a gyenge pótszereket!

Nicole Ferraro 

Úgy tűnik, minden haldoklik. (Persze, te nem…) Filmeket gyártani túl drága, a zeneipar elbukik saját kapzsiságának köszönhetően, senki nem vesz már újságot, és a könyvnyomtatásról is úgy beszélnek, mintha valami súlyos beteg kisgyerek lenne.

Még szerencse, hogy van Internet.

Az Internet mindent megváltoztat, ahogy talán már te is hallottad, és a legtöbb esetben pont ezt hibáztatják a fent említett iparágak haldoklásáért, vagy legalábbis „átalakulásáért”. Már épp ideje volt, mondják egyesek. Ne, én úgy szeretem ezeket az iparágakat, ahogy vannak, zokogják mások.

Cory Doctorow, a Boing Boing társzerkesztője azt magyarázza az Internet Evolution weboldalon megjelent jelentésében, hogy igazából egyáltalán nem számít, hogy meg akarjuk-e tartani a médiát a régi formájában.

„Az Internet megrágja és kiköpi a médiát. Előfordul, hogy erősebb lesz. Előfordul, hogy több hasznot hoz tőle. És előfordul, hogy belehal.” – írja Doctorow.

Nem mindenki ért egyet Dotorow értékelésével, kiváltképp, ha ez a „halál” valamelyik kedvenc iparágát érinti, de ha figyelembe vesszük az amerikai sajtó csődjéről és hasonló témákról szóló egyre gyakoribb híreket, semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Tételezzük hát fel, hogy igaza van mindenben, és hamarosan az összes újság átadja helyét a blogoszférának vagy a digitális hírszolgáltatás valamely egyéb formájának, és eltűnnek a nagy költségvetésű filmek, átadva helyüket az alacsony költségvetésű online videónak, és az emberek hamarosan felhagynak a könyvnyomtatással, kiváltképp a regények nyomtatásával, mivel egyre inkább ahhoz vagyunk szokva, hogy az információs tartalmat kis részletekben emésszük meg.

Ami ezek után megmarad, az valamiféle zűrzavar.

Doctorow felismeri az olyan dolgok tökéletlenségét, mint például egy e-book, célozva arra, hogy az elektronikus könyvolvasó eszközök hihetetlen mértékben túl vannak árazva, főleg ahhoz képest, hogy egyetlen célra használhatók csak, a könyvolvasás a számítógép képernyőjén pedig eléggé zavaró és figyelemelterelő lehet.

Ha a sajtó meghal annak eredményeként, hogy a hirdetői elhagyják, marad a blogoszféra, amely pedig gyakorta hangoztatja magáról, hogy immúnis az újságírói szabványok iránt, a hitelesség ellenőrzését pedig elavult, rangon aluli időtöltésnek tartja.

A zeneipar, ha ma meghalna, a digitális zeneiparnak adná át a helyét, amelyet az Apple dominál, és követnék a streaming média oldalak, amelyek a halál szélén állnak a magas jogdíjak és a hirdetésből származó bevételek bizonytalansága miatt.

Még az is lehet, hogy te (igen, te) még mindig szereted a hagyományos médiát, és az Interneten elérhető dolgokat csak kiegészítő anyagként kezeled. Talán előfizetsz valamilyen napilapra, de azért elolvasod a magad részét a blogokból is. Gratulálok. De ha Doctorow feltételezései helyesek, akkor hamarosan csak az utóbbi választásod marad.

A Web máig képes volt boldogulni a gyengébb minőségű tartalommal, és az alacsony szintű vagy semmilyen szabványokkal, részben nyitottsága miatt, részben pedig azért, mert a fogyasztók tudtak máshová is fordulni. De ha a hagyományos média kihal, akkor te vajon elégedett leszel-e az online alternatívákkal?

Fordította: Halima

1 komment

Címkék: média internet sajtó ferraro doctorow internet evolution boing boing

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr73975793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MonsTeri 2009.03.07. 19:39:36

Talán ideje volna megszüntetni az újságos standokat a neten. Így a háló egyéni csemegézésre, beszkennelésre szorítkozhat csak. Hiszem, hogy megnövekedne újból az újságokra előfizetők száma.
El tudom képzelni az üres portálokat, ahol az elektromos sajtó cikkei helyett egy alig kivehető szobában, hátulról nézve egy fotel látható … folytassam?
:-)
süti beállítások módosítása