Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Tíz tipp a jobb interjúhoz

2008.05.07. 10:06 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

  1. Készülj fel! Mindig olvass utána a témának, amelyről, és a személynek, akiről az interjút készíted! Az interjúalany értékelni fogja az erőfeszítésedet, neked pedig nem kell olyan kérdésekre pazarolnod az időt, amelyeket megválaszolhatsz egy asszisztens, könyv vagy weboldal segítségével. Amikor megbeszélitek az interjú időpontját, kérdezd meg az alanyt, hogy milyen olvasnivalót ajánl a témával kapcsolatban. Értékelni fogják az érdeklődésedet, és gyakran osztanak meg veled értékes forrásokat már az interjú előtt. Az interjú előtt bizonyosodj meg róla, hogy van működő elem a diktafonban, hozz magaddal tartalék kazettát, és legyen nálad toll és jegyzetfüzet is.
  2. Rögtön az elején tisztázd az interjú szabályait! Bizonyosodj meg róla, hogy interjúalanyod érti, hogy milyen témán dolgozol (ez segít a témánál tartani az interjút). Azt is szögezd le, hogy minden, amit mondotok, rögzítve lesz. A legjobb, ha ebben már akkor megegyeztek, amikor az interjú időpontját megbeszélitek. Bár a legtöbb kormányhivatalnoknak elegendő gyakorlata van a médiával ahhoz, hogy külön szóljon, ha valamit nem akar felvenni, vagy csak háttér-információként közli, lehetnek olyan szakemberek, akik erről megfeledkeznek. Ne feledd el, hogy ezt mindjárt az elején tisztázni kell (főleg, ha a kiadott információ veszélyeztetheti az interjúalany életét vagy pozícióját).
  3. Legyél pontos! A legrosszabb benyomást azzal teheted, ha késel az interjúról.
  4. Legyél jó megfigyelő! Figyeld meg a helyszín és interjúalanyod részleteit, ezzel színesebbé teheted a történetet. Ha az otthonában vagy irodájában készítesz valakivel interjút, nézz körül alaposan, és jegyezd meg, hogy mit látsz. Például lehetnek régi fényképeik, amelyek személyesebb fényben mutatják meg őket. Lehet, hogy az a feltételezés, amellyel az interjú helyszínére érkeztél, teljesen megváltozik, mire távozol. Persze az is lehet, hogy pont ez az interjúalany szándéka. A személyes benyomás trükkös dolog! Próbálj meg másokkal, kollégákkal vagy barátokkal is beszélni, hogy nagyobb képet láss és láttass.
  5. Legyél udvarias! Ne rohand le az interjúalanyt. Fontos az udvariasság és a bizalom kialakítása. Vannak olyan emberek, akiknek szükségük van pár percre, hogy elengedjék magukat, és fesztelenül tudjanak beszélgetni a riporterrel. Még ha csak fél órád van is az interjúra, ne siesd el. Ha úgy érzed, hogy az interjúalany sietne, akkor ehhez szabd az időzítésedet. Ne feledd, hogy minden ember más. Az idő, amit arra szánsz, hogy megismerd interjúalanyodat, meg fog térülni, különösen, ha későbbi kérdések miatt fel kell hívnod őket, vagy egy újabb interjún gondolkodsz. Ha az interjú jól megy, lehet, hogy az előre kitűzött időn túl is folytatjátok. Ezért, mikor az időbeosztásodat alakítod ki, bőven hagyj időt az egyes programok között.
  6. Hallgasd meg, de ne habozz félbeszakítani, ha nem értesz valamit! Tartsd szem előtt a későbbi olvasókat vagy hallgatókat. Az interjú készítésének ők az egyik fő indítéka. Ha az interjúalany túlzottan használja saját szakzsargonját, vagy nagyon belebonyolódik valami olyasmibe, amit csak kollégái értenének, udvariasan szakítsd félbe, és kérd meg, hogy magyarázza el érthetőbben. Soha ne hozzon zavarba, ha nem tudsz valamit.
  7. Hallgatni arany. Előbb-utóbb fel kell tenned azokat a nehéz kérdéseket, amelyekre interjúalanyod nem szívesen válaszol. Amikor ezekhez a provokatív, kényes kérdésekhez érsz, a válaszok valószínűleg rövidek, használhatatlanok vagy igencsak óvatos fogalmazásúak lesznek. Sőt, az is lehet, hogy egyáltalán nem kapsz választ. Ha ez történik, nézz az interjúalany szemébe, és ne szólj egy szót sem. e legtöbb estben kényelmetlenül fogja érezni magát, és újra elkezd beszélni. Ha ez a módszer nem működik, akkor kérdezd meg, hogy tudna-e javasolni valakit, aki válaszolni tud a kérdésre.
  8. Ne szakítsd meg a szemkontaktust! Az a riporter, aki az interjú alatt leginkább görnyedten a jegyzetei fölé hajol, legalább olyan zavaró, mint az egyenest az interjúalany arcába nyomott diktafon. Jegyzetelés vagy felvétel közben is tartsd fenn a szemkontaktust. Tanulj meg rövidítésekkel jegyzetelni, úgy, hogy csak egyszer-egyszer pillantasz a papírra, hogy az interjúalanyra tudj koncentrálni. Így az interjú inkább olyan lesz, mint egy kötetlen beszélgetés, és mindenki felszabadultabban fogja érezni magát.
  9. Mielőtt távoznál… kérdezd meg, hogy van-e valami, amit elfelejtettél megkérdezni. Lehet, hogy az interjúalany ég a vágytól, hogy elmondjon valami fontosat, de neked eszedbe sem jutott, hogy feltedd azt a bizonyos kérdést. De menj el úgy, hogy nem kaptál egy telefonszámot vagy e-mail címet, és nem egyeztetek meg abban, hogy mikor telefonálhatsz, ha további kérdésed merült fel. Mindig kérdezd meg, hogy milyen forrásokat tudnak még ajánlani. Az interjúalany kollégái vagy barátai is rendelkezhetnek hasznos információval, és lehet, hogy hajlandók is veled beszélni. Mielőtt elmennél, köszönd meg az interjúalanynak, hogy időt szakított rád.
  10. Az interjú után azonnal olvasd át a jegyzeteidet! Ne várj a nap végéig vagy még későbbi időpontig. Azonnal nézd át, amit felírtál, amíg még minden friss a fejedben, egészítsd ki a pár szavas rövidítéseket, és gondold tovább az első benyomásaidat. Ne pihenj addig, amíg át nem nézted és rendbe nem szedted a jegyzeteidet.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú halima

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr48457934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása