Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Hogyan készítsünk interjút?

2008.05.06. 08:17 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

  1. Szinte soha nem tanácsos kemény kérdéssel indítani az interjút. Helyette inkább törd meg a jeget, mondd el, hogy ki vagy, mivel foglalkozol, miért pont őt kerested meg.
  2. Gyakran hasznos, ha a nyitókérdés olyan nyílt végű kérdés, amely lehetőséget nyújt arra, hogy az interjúalany kedvenc témájáról beszélhessen. Értékes segítség abban, hogy beszéltetni kezdje az alanyt, beszélgetős hangulatot teremtsen.
  3. Figyelj jól. Az interjúalany nyitottnak tűik, vagy inkább zárkózottnak? Mi az a téma, amit kerül? Ügyelj arra, hogy az interjú ne váljon parttalan beszélgetéssé, amit nem tudsz irányítani.
  4. Az előre megtervezett útvonalon vezesd végig alanyodat. Az egyik kérdés logikusan következzen a másikból. A keményebb kérdéseket 2-3 előkészítő kérdéssel vezesd be.
  5. Figyelj az alany beszédében azokra az utalásokra, amelyek olyan kérdéseket sugallnak, amelyekre te nem gondoltál. Állj készen a lehetőségre, hogy a téma, amelyet előzetesen kiválasztottál, nem megfelelő, vagy nem a legfontosabb. Maradj rugalmas. Lehet, hogy olyan sztorira bukkansz, ami jobb, mint amiért eredetileg jöttél.
  6. Egy pillanatra se feledd el, hogy amikor hazamész, meg kell írnod egy történetet. Miközben alanyod beszél, gondolj arra: mi lesz a lead-em? elegendő információm van ahhoz, hogy erre a lead-re egy cikket felépítsek?
  7. Ne habozz, ha zavarba ejtő kérdést kell feltenned. Csak azt tisztázd magadban, hogy tényleg szükséges-e ahhoz a témához, amiről írsz.
  8. Ne félj naiv kérdéseket feltenni. Te sem tudhatsz mindent, még akkor sem, ha alaposan felkészültél.
  9. Ha szükséges, tegyél fel olyan kérdéseket, amelyeknek csak az a célja, hogy beszéltesd az interjúalanyt, például: „Ezzel mire céloz?” vagy: „Miért van ez így?”
  10. Ne add fel a kérdést azonnal csak azért, mert az interjúalany azt mondja, hogy nem akar a témáról beszélni. Próbáld meg máshogy megfogalmazva újra feltenni. Ha nagyon fontos a válasz, és sehol máshol nem tudod megtalálni, akkor ajánld fel, hogy kikapcsolod a magnót vagy a kamerát, amíg elmondja.
  11. Néha a legjobb mondat akkor jön, mikor az interjúalany már azt hiszi, hogy az interjúnak vége. Amikor elpakolod a felszerelésed és elköszönsz, az interjúalany lazít, és gyakran mintegy mellékesen mond valami igazán fontosat.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr84456063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása