Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Minden csak értelmezés kérdése

2008.04.05. 20:09 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Viselkedésünket az határozza meg, hogy miként értelmezzük a szituációt és önmagunkat az adott helyzetben. Ez az értelmezési munka erősen függ attól, hogy gondolkodásunk alapvetően pozitív vagy negatív irányultságú-e. Azt, hogy a viselkedésre milyen hatásai vannak az egyik, illetve másik gondolkodási és értelmezési módnak, jól szemlélteti a következő példa: a múlt század egyik nagy pszichoterapeutáját megkereste egy fiatal hölgy a következő problémával: a főnöke, aki nagyon domináns férfi, gyakran megalázza, nevetségessé teszi mások előtt, és ez őt nagyon bántja, de nem tud védekezni ellene…

A pszichoterapeuta ezt tanácsolta neki: „Amikor legközelebb ilyen helyzetbe kerül, hívja félre a főnökét, és mondja el neki, hogy amikor mások előtt megalázza, akkor ez Önt szexuálisan nagyon felizgatja.” A hölgy el volt képedve a terapeuta tanácsától. Ennek ellenére úgy döntött, kipróbálja. Már szinte várta az alkalmat, ám erre nem került sor… Miért? Mert fel volt készülve a támadásra, olyan magabiztosságot sugárzott, hogy a főnöke egyszerűen nem merte többé megalázni mások előtt!

Tehát, amíg a hölgy negatívan értelmezte a főnökével való konfliktust, nem volt képes megoldást találni, mert gondolkodása túlságosan leszűkült a problémára és negatív érzéseire. Ám amikor a terapeuta tanácsára megpróbált pozitív színezetet vinni a helyzetbe, olyan energiákat tudott felszabadítani, hogy aktív közreműködése nélkül, egyszerűen „magától” megoldódott a probléma.

S akkor a mai napra rendelt gyakorlat: új értelmezést adni az éppen aktuális helyzetnek, és megtalálni a lehetőséget abban, ami megodlhatatlan problémának mutatja magát.

Szólj hozzá!

Címkék: terápia freud értelmezés magabiztosság kognitiv

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr40412803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása