Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Alapok

2008.03.26. 21:46 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

A "Cashflow négyszög"



Robert T. Kiyosaki, egy amerikai író, befektető és főként oktató kidolgozott egy programot, mely a pénzügyi intelligenciát fejleszti. Bár az iskolákban ez a fogalom nem kerül szóba, szerinte ez az alapja a nagybetűs ÉLETNEK. Létre hozott egy társasjátékot, melynek neve CASHFLOW 101® . Első ránézésre nem különbözik a többi társasjátékoktól. Viszont játék közben rájön az ember, hogy mégis. Miben? Egyszerűen, mert jó hangulatban oktat kicsiket és nagyokat egyaránt.
Talán néhány ember számára sokat mond azáltal, hogy olvasta könyveit, a Gazdagpapa Szegénypapa sorozatot. Aki ezeket elolvasta, annak nem újdonság az a felosztás, miszerint az emberek négy féle pénzügyi helyzetet élhetnek meg, melyek a következők:

A
Alkalmazott
 
C
Cégtulajdonos
 
E
Egyénileg vállalkozó
(önalkalmazott)
B
Befektető
 

- "A negyed" = Alkalmazott (Ő a pénzért dolgozik) - ha valakinek van egy "állása", akkor ez kimeríti az alkalmazotti fogalmat, de gondolkodásmód béli különbségek is besorolhatják az egyént.
- "E negyed" = Egyéni vállalkozó, vagy önalkalmazott (Ő a pénzért dolgozik) - Ők azok az emberek, akik nem szeretik, ha irányítják őket, ezért saját maguk döntenek, de csak addig van pénzük, amíg dolgoznak, ezért sokszor, nagyon sokat dolgoznak, hogy legyen pénzük, de talán még nagyobb mókuskerékben élnek, mint az alkalmazottak. Magyarországon a kis és középvállalkozások nagyon nagy része tartozik ebbe a negyedbe.
- "C negyed" = Cégtulajdonos (Neki a pénz dolgozik) - ezt itthon nagyon összekeverik helytelenül azzal a jelenséggel, hogy van egy cégem, de dolgozok benne napi 25 órát. Az igazi cégtulajdonos elmehet úgy nyaralni, hogy ha három hónap múlva visszajön, akkor a cég vagyona nagyobb lesz. Amíg ez nincs megszervezve, nincs kialakítva, felépítve, addig csak egyéni vállalkozóról, önalkalmazottról beszélhetünk.
- "B negyed" = Befektető (Neki a pénz dolgozik) - azok az emberek tartoznak ide, akik a pénzüket dolgoztatják és beszédükben a befektetés, és a hozam tükröződik vissza. Ők azok az emberek, akiknek a pénz dolgozik. Ők nem foglalkoznak semmilyen munkával, ami nem a pénzük dolgoztatásán alapszik. Ők igazi szabad emberek, amit mindenki elérhet idő és energiaráfordítással.

Kiyosaki arra a kérdésre keresi a választ, hogy az egyes négyszögek között, milyen utat célszerű bejárni ahhoz, hogy az ember elérje az anyagi függetlenséget. Az általa javasolt utak a következők lehetnek: A-C-B, vagy A-E-C-B, attól függően, hogy az egyénnek, aki általában az "A" négyszögben kezdi pályafutását, milyen az anyagi helyzete. Ennek megfelelően az A-C-B út bejárását az anyagilag jobb helyzetben lévőknek javasolja. A hálózati marketinget, Kiyosaki a "C" négyszöghöz sorolja.

Ha a témába jobban bele kívánsz mélyedni, ajánljuk a figyelmedbe a "Robert T. Kiyosaki - Üzleti iskola" című könyvét.

Szólj hozzá!

Címkék: négyszög kiyosaki cashflow

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr20398269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása