Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

"A megszervezett bizalom"

2008.03.19. 12:11 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Ez egy meg nem jelent könyv címe, ha beírod a keresőbe, megtalálod, hogy Bognár Gusztávval együtt ezen a címen futott egy 2 éves Soros-ösztöndíjunk az ősidőkben. Mostanában újra a fejemben jár a címe, mert csupa olyan startup van a közelemben, amelyeket beleillenének egy ilyen című könyvbe.

Sorra veszek őket, és mindegiknél megjegyzem, mi az, ami a legjobban érdekel benne:

1. Hitelesember.hu

- Ez  a legfontosabb, ha sikerül bekurblizni, akkor komoly hatást gyakorolhat a gondolkodásunkra, és még a kapcsolatainkat is átalakíthatja. A "hitelesek klubja" alkalmas lehet sok mindenre - talán pont elsőként, ha másnak is tetszik az ötlet egy kis hazánkra vonatkozó mission statements megfogalmazására.

2. Referenciaszolgálat

- A jelenleg tesztelés előtt álló Startupnak egyelőre bizonytalan a sorsa, mivel az üzleti modell meghatározása nem rajtam múlik. A szoftvernek is, ahogy látom, sok még a hibája, tegnap egy blospostomat háromszorra sem sikerült feltenni. Ennek ellenére az alapgondolat, azaz az üzleti világból összeszedni egyetlen nagy közösségbe a "tisztességeseket", és egy olyan virtuális közeget létrehozni, ahol biztonságosan, jó társaságban intézhetjük üzleti ügyeinket, el nem múló cél nálam. 20 éve szenvedek vele lassan.

3. Tapasztalatok.hu

- Erre jutott eddig a legkesebb időm, pedig talán itt a legkézefekvőbb, hogy mit is kérünk a rendszer tagjaitól: hiteles terméktapasztalatokat, hogy azokat kereshetővé téve eligazítást adjanak, ha pl. abban akarunk dönteni, hogy milyen autót vegyünk. Autóra egyébként már működik hasonló, a TotalCar Népítélete. Csak hogy el tudjátok képzelni, hogy az autók helyén termékek vannak, vagy pedig élethelyzetek. Váláskor pl. online szervezett "válási szemináriumok" segíthetnek, ahogy minden más helyzetben is a legjobb tanácsadók azok, akik már átmentek azon az élethelyzeten.

A régen megírt elméleti alapok, ha érdekel.

A közösségi mentálhigiéné a segítő erők szervezésével foglalkozó gyakorlati tudomány.


Ebben a cikkben azt foglaltam össze, hogy mikor, hogyan, és kiknek érdemes segíteni - mert hogy a szakemberek által nyújtott segítségadásnak komoly beépített korlátai vannak, pl. pszichiáterhez nehezen megy el az ember, mert még ma is stigmatizál, akkor már inkább pszichoterápia, az nem olyan ciki.

Egyébként olyan weboldal is elképzelhető, elsősorban orvosok, de más segítő szakmák képviselői köré szervezve, akik a természetesnél hatékonyabban - online eszközökkel - tehetik azt, amit amúgy is tesznek: általában ők a környezetük okosai vagy "lelki szemetesládái", akikhez bárki bizalommal fordulhat. "Webkettes szempontból" fontos, hogy egy online kölcsönös segítséget adó rendszerben semmit sem számít, hogy kinek mi a végzettsége. Az életben is azt tapasztaljuk - emlékszem pl. egy régi vizsgálatra, amikor azt kerestük, hogy kihez fordulnak a diákok tanácsért egy pécsi középiskolai diákotthonban, vagy egy másik vizsgálatban az Újpesti Cérnagyárban.

Egyik esetben sem a "hivatalos segítőket" választották a legtöbben,


hanem pl. a diákotthon esetében konkrétan egy takarítónőt.

Nem világos, mennyire lehet követni a gondolatmenetemet. Bennem msot dolgozik a két legutóbbi könyv, és sok netszemlés olvasmány arról, hogy vége a versenyszellemre épülő gazdaságnak, paradox módon

az kerül a jövőben versenyelőnybe, akik a leginkább meg tudja teremteni az emberek tömeges együttműködésének a feltételeit.


Ráadásul erről szól most Vári József Civil köre is, vele ha minden jól megy, havonta beszélgetek, és közreadom, hol tart vele. Hasonlóan figyelem és "közvetítem", ha van rá igény Urbán Vali nyers táplálkozós programját is, de a részleteket hagyom a saját oldalára.

Folyt.köv.

*Még nem érhető el, de itt lesz.

1 komment

Címkék: web2 együttműködés verseny elmélet urban bizalom. vari jozsef valeria projectek tömegek bölcsessége wikignomia

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr28387588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borchi · http://www.hitelesember.hu 2008.03.19. 22:28:25

Mintha ebből a bejegyzésből hiányoznának mondatrészletek...vagy rosszul érzékelem?
süti beállítások módosítása