Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Második nekifutás

2008.03.01. 11:06 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Virtuális váróterem,

ahol az egy orvoshoz járó betegek beszélgethetnek, akár anonim módon, akár nem. (A belépéshez, és az ezzel járó hitelesítéshez, név, cím, telefonszám kell, és  a meghívónak ellenőriznie kell az adatok helyességét, hiszen ő az, aki felelősséget vállal érte,)

A virtuális váróteremben úgy lehet beszélgetni, vagy még jobban, mint az igaziban. Éjjel-nappal nyitva van, és nem kötik a fizikai távolságok, hiszen egy fokvárosi sebész betegei akár a világ 5 földrészén is élhetnek, mégis összekötik őket közös tapasztalatok - egyorvoshoz járnak.

A szolgáltatás - virtuális betegcsoportok szervezésének lehetősége - a www.halapenz.hu oldalon érhető majd el, ezért nyilván felmerül, vajon beszélhetnek-e itt a betegek a hálapénzről, illetve, hogy mit fog szólni hozzá az adatvédelmi biztos úr, akinek ugye az a véleménye, hogy a hálapénz személyes adat, és ezért nem szabad az érintett személy beleegyzése nélkül nyilvánosságra hozni.

Nos, bár nem vagyok gondolatolvasó, de feltételezem, hogy a várótermi beszéletésekben a hálapénzről is szó lesz, és ez rendben is van így. Az aggályok eloszlatására 2 dolgot szeretnék rögzíteni:

1. Az egyes orvoshoz járók csoportjai NEM nyilvánosak, hanem regisztráciühoz között kis csoportok. Ugyanolyanok, amelyek egy orvos előszobájában magáuktól és léteznek.

2. Nem tartunk fel semmiféle adatbázist a beszélgetésekről. Technikailag a virtuális várószobák egy-egy orvos köré szervezett chat szobák, az ott elhangzottak pedig a beszélgetésben résztvevők titkai. (Hogy aztán ezeket a titkokat ki mennyire tartja meg, vagy hogy - akár a hálapénzről - kit mit beszél, azt nem akarjuk, és legjobb meggyőződésem semmiféle törvénnyel nem is lehetne korlátozni.)

Mi ennek a gyakorlata haszna?

Mire jó a Hálapénz 2.0?

Ha megbetegszem, és eljutok egy kezelőorvoshoz, akkor a vele való együttműködésben sokat segjthet, ha megkérdezhetem a hozzá járó többi betegtársaimat arról, hogy - mondjuk - ennek a doktornak milyen rituálé keretében, mikor, hogyan, mennyit "szokás" adni. Te mennyit adtál? Vagy megtudhatom, hogy melyik nap vannak a legkevesebben, és persze online foglalhatok időpontot, amelyet aztán be is tartanak, bár tudomásul veszem, hogy történhetnek váratlan események, amikor borula  rend. Ám ezekről is azonnal tájékozódni tudok, hiszen ha az orvos (asszisztense) nem ér is rá feltwitterezni ezt a netre, valamelyik betegstársam ezt megteszi helyett: "Hahó, ne sies, még én sem kerültem sorra, pedig 5-tel előrébb vagyok...)

A végeredmény: A Hálapénz.hu eléri eredeti célját, a betegeket - mint az egészségügyi szolgáltatások fogyasztóit - kényelmesebben és könnyebben, ráadásul teljesen ingyen látja el azokkal az információkkal, amelyek a legjobb esélyt adják egy eredményes orvos-beteg együttműködéshez. Néha ugyanis ez egészen apró dolgokon múlik. Én pl. könnyebben rászánom magam, hogy elmenjek a fogorvoshoz, ha emberként is tudok róla valamit (pl. hogy mi a hobbija, ha megvan az email címe, és időnként váltunk egy-egy levelet), egyáltalán a Hálapénz.hu a maga kommunikációs eszközeivel adjon lehetőséget arra, hogy a betegek akár virtuális önsegítő csoportokat alakíthassanak.

Miért jó ez orvosoknak?

Az orvosnak az idő a legnagyobb "korlátja", azaz sosincs belőle elég. A betegek akár százszor annyi figyelmet (meghallgatást) is örömmel fogadnának. Az internetes eszközök használata ebben sokat segithet, hiszen egy élő 10 perces beszélgetéshez képest pl. ugyanezen 10 perc alatt 10 emailt is meg tudok válaszolni, 10 emberrel is létrejött egy "kommunikációs aktus", 10 emberrel többnek tudtam tanácsot vagy biztatást adni, vagy konkrét választ egy konkrét kérdésre, méghozzá gyorsan, free.

Ha orvos vagyok nem zavar, hogy miről beszélnek. Ha kedvem van, kimegyek a váróterembe is beszélgetünk kicsit, ha kedvem van, vagy fontos, hetente egyszer előadást szervezhetek nekik, de ha nincs kedvem, és ki se dugom az orrom a rendelőből, akkor is jól elvannak maguk. Van egy pár dolog, amiben egymásnak többet tudnak segiteni, mint ha engem kérdeznek, és egyébként is, részemről ez "mentálhigiénés program".  Itt az elmélet, 20 éve megirtam.

Továbbra is érdekel a véleményetek, és persze bármilyen javaslat, amely közelebb vihet a célhoz: online szervezett betegklubok is segitsék ezentúl a betegek tájékozódását és azt, hogy az egészségükkel, a kezelésekkel és az orvossal kapcsolatos minden releváns információ birtokában tduja meghozni a saját döntéseit.

Hiszen az egészségéért mindenki saját maga felelős.

Webkettes, ajánlásos, mint az összes többi project most körülöttem, vagyis ha valaki meghiv valakit, akkor azért vállalja a felelősséget. Ez a biztosítéka a hitelességnek - amelynek hiánya kritika tárgyát képezte az adatvédelmi biztos úr Hálapénz.hu első változatával kapcsolatos állásfoglalásában.

Szólj hozzá!

Címkék: 2.0 halapenz

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr30360464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása