Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

A BBC etikai alapelvei

2011.06.24. 10:11 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

A BBC etikai kódexe fejezetekből épül fel, ezek a fejezetek pedig különböző alfejezetekre tagolódnak. Ezekben megtalálhatóak mindazok a tudnivalók, amelyekkel a médiában dolgozóknak tisztában kell lenniük.



A legfontosabb etikai normák:

- A BBC műsoraiban – a különleges esetek kivételével – a szereplő személyeket névvel is azonosítani kell
- Archív anyagot külön felirattal kell jelezni, vagy a szövegben utalni kell a használatára
- Balesetekről és katasztrófákról szóló beszámolókban alaposnak, vállalkozó szelleműnek, de egyúttal érzékenynek is kell lenni. Óvakodni kell a megtévesztésektől, és tekintettel kell lenni az áldozatokra és a hozzátartozóikra.
- A hatóságok különleges közleményeit általában a hírműsorokban kell leadni
- Befolyásos emberekkel történő műsorkészítésnél is a műsor szerkezetét az újságírói kritériumok alapján kell kialakítani. Higgadtan, udvariasan, elfogulatlanul, határozottan kell kezelni őket. Az elfogadhatatlan feltételeket vissza kell utasítani, ha szükséges le kell mondani az illető személy szerepeltetéséről.
- A kisebbségi kérdésekről történő tudósításokra is vonatkoznak az általános műsorkövetelmények. Törekedjünk a megszólalók széles körének meghallgatására. A kissebségek tagjait nem szabad mindig vagy túlnyomórészt kisebbségi szerepekben bemutatni. A bőrszínre és etnikai hovatartozásra, nemre, korra vagy korlátozott képességekre sohase hívjuk fel a figyelmet, hacsak nincs külön jelentősége.
- A BBC-nek arra kell törekedni, hogy a társadalom valamennyi tagját egyenlően szolgálja. Evégett ismerni kell ama társadalmi csoportok érzékenységét, amelyek általában is úgy érzik, hogy igazságtalanul bánnak velük vagy diszkriminációnak vannak kitéve.
- Gyermekek szerepeltetése esetén sohasem szabad kitenni őket megpróbáltatásoknak, nem válhatnak nevetségessé, nem használhatjuk ki őket. A gyermek csak a szülők, tanítási időben az osztályfőnök egyetértésével szerepelhet a műsorokban.
- A műsorvezetőknek, tudósítóknak és a műsorkészítő stáb tagjainak mindennemű kapcsolat tilos a műsorban szereplő termékekkel és vállaltokkal.
- A jótékonysági szervezetekkel foglalkozó műsorok csak riportok lehetnek és nem felhívások.
- A BBC műsoraiban a közreműködőkkel nyíltan, őszintén és udvariasan kell bánni. A BBC szerkesztőségi függetlenségét mindenkor meg kell őrizni, de a közreműködők nem érezhetnek olyasmit, hogy érdekeiket semmibe veszik, félrevezetik őket vagy rájuk erőltetik a szereplést.
- A BBC-ben a műsorkészítés legfontosabb szempontja a pártatlanság. A BBC pártatlan műsorai alapján a közönség ne legyen képes felmérni, hogy a tudósítónak vagy műsorvezetőnek mi a személyes véleménye a szóban forgó ügyről.

A BBC teremtette meg az objektív újságírás modelljét, újságírók nemzedékeinek mutatott példát. A BBC számára dolgozni maga volt a dicsőség, nem volt nehéz azonosulni a szervezet ethoszával. Ahogyan Nagy-Britanniának nincs írott alkotmánincs írott alkotmánya, úgy a BBC-nek sem volt írott szakmai, etikai kódexe. Természetesen léteztek lefektetett alapelvek, a pártatlanság, az objektivitás elve, de az összes többi felmerülő kérdésben a BBC munkatársaira volt bízva a döntés. A „hely szelleme” azonban olyan erősnek bizonyult, hogy írott szabályok nélkül is működött a rendszer. A „BBC-tudat” kialakítását és a szervezethez való kötődés elmélyülését elősegítette az intézmény – piacgazdasági viszonyok között meglehetősen szokatlan – foglalkoztatási szerkezete.

A rövid ideig tartó – néhány hónapos – próbaidő után az új kollegákkal életre szóló szerződést kötöttek, amely egzisztenciális biztonságot és nyugodt légkört teremtett az alkotó munkához. (A mai napig általános vélekedés a BBC-n belül, hogy az úgynevezett life-term contracttal szinte lehetetlen kirúgatnia magát az embernek). A BBC szellemiségét, műsorkészítői gyakorlatát generációról generációra adták tovább az alkalmazottak szinte érintetlenül, miközben a külvilág rohamos tempóban változott. A BBC alkalmazottak úgy szocializálódtak, hogy a lehető legjobb programokat kell készíteniük, az anyagiakra való tekintet nélkül.

Szólj hozzá!

Címkék: bbc etika

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr303010724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása