Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Inveszt in fjúcsör: Dzsumla

2009.01.18. 06:37 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

Ma egész napomat a Joomlával töltöm, és ezzel régi adósságom törlesztését kezdem meg. Mindig egyszerűbb volt megmaradni a megszokottnál, de a Nolbloggal történt affér most végleg arra késztet, hogy a saját szerverre és saját oldalra költözzek.

M. volt olyan kedves, h. elkészitette a NetSzemle új cimoldalát és most azzal szórakozom, hogy szétdegessem a minta oldal sémáit, pl. megfejtsem, hogy mi a különbség szekciók és kategóriák között...

Legalább amig tanulok, addig nem irok, már megint elkapott az irási és levelezési láz, jobb ha visszafogom magam.

A Joomla lehetőséget ad arra, hogy újragondoljam a "tartalmakat", mi mennyire fontos, kinek szól, ilyesmiket.

Most pl. azért álltam meg irni, mert el kéne döntenem, hogy a Munkanaplót (ezt), ha átköltöztetem, ki lássa. Kiknek akarok én elsősorban irni? Valószínűleg ez Munkanapló nem lesz mindenkinek olvasható, csak azoknak, akikkel együtt dolgozom. (Hátrány, hogy csökken az "átláthatóságom" - ez az a mániám az Alapelvek között, amelyről mindig is a legtöbbet vitatkozunk.)

A baj az, hogy sokkal szivesebben irok, mint hogy pepecseljek az oldallal, úgy hogy valami egészen fapados lesz a megoldás. Gondolom, pláne kivülállók, nem akarnak mindent megismerni, az lenne a fontos, hogy gyorsan megtalálják, amit keresnek.

A "saját oldalon" a "saját irományok" lesznek, és akkor minden "eredeti szöveget" erre az oldalra irok.

Az RSS-gyűjtemények (Ning-oldalak) átköltöztetését hanyagolom, a NetSzemle.hu (az új weboldal) csak a főbejárat, a másik - nagyon régi és bejáratott - web cim pedig marad a saját oldalak és kapcsolódó oldalak fontosabbjainak a gyűjtőhelye.

A NetSzemle 3 fő csoportba sorolja magát (és 7-be a részletes oldalon) az RSS-csatornákat, miközben a ning-oldalak tovább bővülhetnek, pláne, ha többen lesznek, akik szerkesztenek "szabványos oldalakat". Egyelőre ez nem sürgős, egyetlen új srác tűn fel, aki nekiállt és elkészitett egy remek (de nem szabványos) oldalt. A 3 legnagyobb téma a szükségletek "Pepszi-modelljéből" - Pénz, Egészség, Partner, Szabadság, Idő - származik további leegyszerűsítés által:

Pénz - Tágabb értelemben minden ami anyagi dolog kell az élethez, és pénzzel (pontszámmal) megvehető. A teremtő energia.

Egészség - Minden, amire főként akkor keresünk rá, ha valami nem stimmel. Wellness alorovattal azoknak, akik már előtte is. Ezzel a rovattal főként linkelnem kell, hiszen ezt a funkciót betölti Az egészség derűje. Kapcsolódó termék oldalak: Japántapasz - Jiaogulan.

Kozösség/Kommunikáció - Ide olyan fórumokat, blogokat, szavazásokat teszek, amelyekben az interakción van a hangsúly. A belső (tagoknak) szóló oldalra tesze a Kérdezéstechnikát, amely a legrégebbi és továbbra is legfontosabb, tréning, most már online tréning. 2 évvel ezelőtti változata elég jó, de le kell porolnom és további egyszerűsitéseket és az online működés webkettes megoldását kell megcsinálnom, és akkor (újra) indulhat. Valószinüleg havi 1 találkozást - élő tréninget - be kell kalkulálnom. (Találnom kell kidővel valakit, aki az élő tréningeket át tudja venni és folytatni.) Az új tréningek közül az időgazdálkodást és a pénztréninget tervezem feltölteni, bár egyikre sincs egyelőre nagy igény. A kommunikációs felületeken kipróbálnék - bekapcsolható funkcióként, tehát nem kötelező jelleggel - egy olyan szolgáltatást, amely jelzést ad, ha nem tiszta a komm. formája. Gyakorlatilag arra ösztönözne, hogy több kérdést alkalmazzunk, és hogy a kérdések kérdések (és ne bújtatott érvelés vagy állítás legyen.) A kérdés pl. kérdőjellel végződik, ezért ha valaki kérdő funkcióban van, akkor figyelmezteti, ha nem lát a gép kérdőjelent a bejegyzés végén, amikor el akarja küldeni: "Ez kérdés akart lenni?".

A hiteles kommunikáció másik alapállapota az "önfeltárás", egyes szám első személyben tett személyes tapasztalat-megosztás, hogy precizebb legyek. Ennek is vannak nyelvi jegyei (ragozás), ha meg tudnánk oldani, hogy figyelmeztessen a gép egy chatelős ehlyzetben erre, lehet hogy nagyot javulhatna a beszélgető partnerek kapcsolata és együttműködése. A felkiáltójellel végződő mondatoknál is jöhet figyelmeztetés, ha pl. valaki azt irja "Anyád!", akkor szóljon vissza a gép, hogy a "Tiédet is!". :)

Ez a webhárom irányába való bizonytalan tapogatózás, amely témában a keresőmotorok rejtelmeiben kéne jobban elményednem. A webhármas keresésnél a gép intelligensen keresi majd, hogy milyen értelemben és milyen összefüggésekben érdekelhet minket egy kérdés és azt is értékelheti, hogy mások, akik hasonló kérdést tettek fel, milyen irányban mentek tovább, a Google-keresésnél feljövő oldalak közül merre mentek, és amerre mentek, azokon az oldalakon melyek voltak a kulcsszavak.

Nagy előrelépés a cimkézés, és hogy talán terjed, meg kéne néznem hogy milyen arányban cimkéznek az emberek.

Na tipikus halogató taktika részemről, mármint hogy ne kelljen Joomláznom, hogy inkább irok, akármit is, csak ne kelljen kilépnem a komfortzónámból. Öreg és lusta vagyok, mint állat. Azzal próbálom lelkesiteni magam, hogy az új eszköz biztosan ad új ötleteket is, ugyanakkor nem nagyon akaródzik elhagyni a jól bevált és sokak által használt free eszközöket.

El ne felejtsem, nem tudom mikor, talán az 5. fázisban érdemes lesz egy olyan versenyt kiirni a blogok és (személyesen kezelt) honlapok között, hogy az oldal csak olyan eszközökkel készülhet, amelyeket bárki ingyen elérhet és használhat az interneten. (Nem ingyenes, mert a legdrágábbat, az időnket, a figyelmünket veszi el, amikor nyomatja az ingyenes oldal a reklámokat. Bár a G. Adwords/Adsense nagyot tett a célzott. reklámozással.) 

A NetSzemle cimoldalán lesznek még:

Hirek - most egyelőre elég lenne beszippantani az ingatlanalapos munka oldal fórumát, ott történik érdemi munka (2-3 ember dolgozik rendesen és további 4-5 aki támogatja).

Fórum - Egy közös fórum, aminek valószinűleg az lesz a fő szerepe, hogy az új csatlakozók kérdéseire válaszolva eligazítsa őket a rendszer használatában.

Tanácsadás - 100% online és élőben, olyan szakértőkkel, akik nem valamilyen papir vagy végzettség, hanem a rendszerben már "rászavazással" váltak tanácsadóvá. Meghivásos. Ez már Joomlás!

Szerkesztők oldala - Azoknak, akik bloggerként vagy civil újságiróként eredeti tartalmakkal, vagy pedig egy adott témában Ning-oldalakat szeretnének késziteni. Innen költözik, többek között.

Na megyek Joomlázni... :)

Elenefelejcsem: www.tapasztaltok.hu - ez a fő első Joomla!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr94884761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása