Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Drukkolok*

2008.04.02. 10:44 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

...hogy jól sikerüljön a Referenciaszolgálat indulása.

Drukkolok magunknak, hogy tudjunk mit kezdeni ezzel az oldallal, és a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a Referenciaszolgálatból. 18 éve született ötlet: legyen egy olyan üzleti klub, amelyben egy dolog biztos, senki sem fog átverni, és mindenki betartja az üzleti világ klasszikus szabályait. Mindenkinek komolyan lehet venni a szavát. mindenki pontosan tudja, hogy az üzleti becsület érték, csakúgy, mint a kapcsolati tőke és a goodwill.
 
Drukkolok, hogy gyorsan megértse mindenki, érdemes nagyon komolyan venni a felelős ajánlás elvét, mert ez a most még üres felület idővel értékes tartalmakkal lesz tele, és ezekenek az adatoknak, információknak és összefüggéseknek, ha komolyan vesszük, hogy felelősek vagyunk a szavainkért, akkor nagyon nagy értéke lesz.

Őszintén szólva az üzleti klubukból hamar kiábrándultam, amikor egy asztaltársam, akivel egymás melett ültünk kéthetente, cinikusan és az arcomba nevetve "ilyen az élet" felkiáltással intézte el, hogy a szavát és irott szerződésünket megszegve szabályosan derékba törte egy vállalkozásomat. Nem mesélem el a részleteket, azért említettem ezt a régi történetet, mert vannak emberek, sajnos nem is kevesen, akikkel nem szeretnék ebben a klubban találkozni.

Mégis itt lesznek, mert lehet, akinek csak jó tapasztalatai vannak vele, és lesz, aki felelősséget vállal értük. A különbség az a régi, "nincs valódi kub" és a mostani - lehetőségében - "van valódi klub" helyzet között az, hogy régen nem volt kihez fordulnom a bajommal, most meg lesz. Ha a történet velem újra előfordulna itt, akkor annál az embernél reklamálnék, aki felelősséget vállalt az illetőéért. Mindezt, a teljes folyamatot automatikusan dokumentálva - itt előszerdhetném a levelezést, a rendszer a közös project minden lényeges lépését és minden ezzel kapcsolatos kommunikációt pontosan rögzitett, a visszakeresés is könnyű. A felelős mentor, a meghivő szerepe pedig az, hogy kiutat mutasson a konfliktusból és ha kell, közvetítsen annak feloldására.

Nem vagyok naiv, és sok közösséget láttam már szárnyra kelni, sok munka, vita, egyáltalán sok befektetés kell ahhoz, hogy elinduljon, és "összerázódjon". Egy közösség külön lény, amelynek egyetlen tagja, egy diktatórikus szervezetben még annak teljhatalmú vezetője sem kerekedhet felül a közösségi lény saját sorsán vagy akaratán, legalábbis tartósan biztosan nem. Jó vezetőnek éppen azokat tartom, de ebben a feltalálókkal is közösek, akik képesek láthatatlan dolgokat is észrevenni, láthatóvá, érthetővé tenni.

Nem ismerem, hogy et, aki olvasod ezeket a sorokat, milyen üzleti környezetben dolgozol. Én igyekszem nyitott szemmel nagyon figyelni, mi történik a hazai üzleti világban, a mi kis sovány internetünkön és néhány megbizható blogon, személyen keresztül ez igazán nem nagy mutatvány.

Kis kitérő. Meglepő, hogy mennyire nem értenek hozzá, különösen a felső vezetők körében, hogy igazából hogyan keressenek és kommunikáljnak a neten. (Kész egy szakértői tanulmány kézirata, most gondolkodom, hogy hogyan adjam ki, amelyben az üzleti célú blogirásról szedtem össze mindent, amit csak lehet.)

Úgy látom, de szólj, ha cáfolni tudod, amit mondok, jelenleg nincs olyan üzleti klub Magyarországon, ahol komolyan vennék a felelős ajánlók elvét, és ahol rendszerbeli garanciák lennének arra, hogy mindenki a saját, rendszerint pontosan és szépen megfogalmazott szabályait be is tartaná.

Nálunk első, amolyan kiinduló szabálynak az alábbi kettős tételt javaslom, mert úgy érzem, ebből minden levezethető:
1. Mindenki felelős saját magáért.
2. Felelős vagyok azért, akiket behoztam a rendszerbe.

Ha ebben közösen lehetnénk, lenne egy biztos pont, amelyre egy olyan működést álmodhatunk meg, amelyben mindenki szabadon beszélhet és cselekedhet, egy jóindulatú és a saját folyamatait is tudatosan kezelő üzleti közösséget. Konkrétan egy olyan internetes felületet, amelyben elintézhetjük üzleti ügyeink jelentős részét, köztük olyan kényes és stratégiai fontosságú feladatokat, mint a szakember keresés vagy az üzleti partnerek, vevők és szolgáltatók keresését.

Álom. Drukkolok, hogy megvalósuljon.

*A Referenciaszolgálat blogjára írt poszt másolata.

1 komment

Címkék: klub üzleti felelősség referenciaszolgálat goodwill

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr93407713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smaroglay Ferenc 2008.04.02. 16:03:48

Jó írás!
süti beállítások módosítása