Oszd meg!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Munkanapló - A műsor látványkonyhája :)

Félkész gondolatok, naplózás (dokumentálás), jegyzetelgetés magamnak és a munkatársaimnak. Zeekrewards: www.startnap.com/zeekrewards NetSzemle: www.netszemle.hu - Hiteles személyes tapasztalatok Freeland: www.startnap.com/freeland A pizsamás vállalkozó: www.kmgl.blog.hu

Friss topikok

A legújabb videók

Nincs megjeleníthető elem

Japántapasz = Placebo?

2009.01.24. 12:03 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

És ha placebo?

0.91

Kétségtelen, hogy nincs tudományos bizonyítékunk arra, hogy méregtelenít, ezért nem is ezt állítjuk róla, hanem a tényt, hogy keleten méregteleníłtő hatást tulajdonítanak neki.

(Közbevetőleg: szerinted van tudományos bizonyíték a homeopátiára? Nincs. Mégis, talán a kitartó és ügyes lobbitevékenység eredménye, de külön "szak" orvos hálózattal, "engedélyezési" (szabványok) rendszerrel, szakvizsgával, stb. rendelkezik. Még "homepátiás gyógyszertárak" is vannak. Egy esettanulmány. A homeopátia is placebo. Az akupunktura is.)

A Japántapaszról még azt is állíthatjuk, hogy valami különös oknál fogva röviddel a felfedezése után nagy divattá vált jó pár ázsiai országban. Vajon miért?

Fontos körülmény a következő:

A mai magyar törvények szerint csak olyasmit lehet állítani egy termék hatásával és működésével kapcsolatban, amit tudományos tényekkel tudunk bizonyítani. Ilyen nem csak a tapaszra, egyik fő termékünkre sincs (Élet Gyöngye, Jiaogulan - bár ez utóbbira azért van pár, legalábbis a nemzetkozi szakirodalomban.)

De ez nem is baj. Az általam ajánlott "egyéjszakás próba" során csak a termék kezelési tudivalóit mondom el, a hatásra nem teszek semmiféle igéretet. Azt mondom: csak figyeld meg, érzel-e bármilyen változást" a legalább 1 hetes (!) használat során. Az egyéjszakás próba csak kóstoló, ha tetszik "beetető" tapasz, bár megenni nem szokták.

Röviden a Japántapaszról.

A hiteles személyes kommunikáció gyakorlásával a legtöbb támadási lehetőség - igy a placebo vád is - elkerülhető. (Ha meg valaki okos, azzal vádolna meg, hogy ezt csak utólag mondom, az csak annyit tegyen meg, hogy irja be a keresőbe azt a szót, együtt, hogy placebo+telkes - látni fogja, hogy folyamatosan mondom ezzel kapcsolatban a magamét, az első tartalom 2001-es.)

Problem lehet, mert bele lehet kötni, ha az MP3-ra vagy videora felvett (vagy irásban közreadott) terméktapasztalatok olyan megfogalmazásokat használnak, hogy "meggyógyultam tőle". Senki sem gyógyult meg még semmitől, kivéve saját magától (és Istentől, mellesleg.)

Erre csak annyit tudok mondani, hogy semmilyen hivatal miatt nem tudom és nem is akarom az emberek hétköznapi nyelvét megváltoztatni. Vagyis a tény az, hogy vannak emberek, akik a Japántapasznak (termék neve!) tulajdonítják a gyógyulásokat, holott ez nem igy van. A kritikusok azt mondják, a (termék neve) placebo, és azt mondom, lehet, de az embereknek nem lehet megtiltani, hogy azt - vagy abban - higgyenek, amiben akarnak/képesek.

A hit gyógyít. - Tudományos bizonyíték nincs, probléma?

Tény az is, sőt sztori, elmesélhető legálisan, hogy miképpen került Magyarországra a Japántapasz.

Nekem az keltette fel a figyelmemet, amikor olvastam a neten valahol, hogy "új divat hódít Japánban" - jó cím volt, az ilyenekre mindig rámozdulok. Először - és még sokáig - csak japán és (dél)koreai weblapokra bukkantam, majd végül egy amerikaira: néhány hónapja importálta a cuccot az USÁ-ba és nagyon lelkes volt.

Kiderült, hogy több (4-5) gyártó is létezik (2002), mindegyiktől kértem termékmintát. Az elsőt, ami érkezett Anyukám próbálta ki, ő az első magyar Japántapasz felhasználó. (A feldagadt térde leapadt tőle. Placebo? Az. Biztosan elhittem, hogy használ, ha egyszer a fiától kapta. Nem mindegy?

Aztán én is kipróbáltam, reggelre megfeketedett, aztán a család - M. elég szigorú szűrő. Mindenhol átment és 7 éve használjuk elégedetten.

Placebo?

Hivatalosan az, az is volt, az is maradt. (Az már nem az én felelősségem, hogy bejöttek hasonló - sokszor gyengébb minőségű - termékek és ők nem olyan szégyenlősek, mint én, vagy nem féltik annyira a bőrüket, mint én a nonis kaland után.)

A placebo azt jelenti, hogy nincs benne hatóanyag, mégis használ. A gyógyszereket ezért un. kettős vak kisérletekkel vizsgálják, amikor sem az alany, sem a kutató nem tudja, hogy amit éppen bead, az a "valódi gyógyszer" vagy a "kontroll". (Persze ez is k. bonyolult, mert a kisérletező személyisége, sőt a hangulata, meg ezer más tényező is befolyásolja az eredményeket. Hidd el, ezzel az egyetlen kérdéssel életeket tölt el nem kevés kutató a világ különböző részein.)

A Japántapasz összetételét ugyan ismertetjük és ráirjuk a dobozra is, már csak azért is, mert kötelező, de az ég egy adta világon semmi értelme sincs, ha a keleti felfogás szerint gondolkodunk. A "bal féltekésen" gondolkodó nyugati embert mindig érdekli a működési mechanizmus, a hogyan, a keleti "jobb féltekés" felfogás inkább arra figyel: mit érez, amikor használja.

A keleti ember a szervezetet amolyan "fekete dobozként" kezeli, törődnek az inputtal (táplálás minősége) és az outputtal (tisztítás), de nem tartják fontosnak, hogy mi történik a szervezen belül. Ők úgy tartják hogy az emberi szervezet intelligens, ha helyesen tápláljuk és tisztítjuk, akkor képes megőrizni vagy helyreállítani saját egyensúlyi állapotát, vagyis az egészségét. Ezt nevezik a regeneráció filozófiájának, és személyesen a Sunridernek (1994-2000) köszönhetem, hogy megismerkedtem vele.

Felmerül a kérdés, bár bizonyíthatóan sok erőfeszítést tettem ennek a bizonyos "regenerációs filozófiának" az elterjesztésére, és az O-ring-teszttel együtt (amelyet történetesen a Japántapasz gyártójától tanultunk a tréningeken) legszivesebben minden iskolában kötelező tanismeretté tenném.

Gondoljunk csak bele!

Itt van egy bárki számára bármikor használható, teljesen egyszerű (pár perc alatt megtanulható) eszköz, amelynek a segitségével... Olvasd el!

Ha van kedved, próbáld ki!

Azoknál a termékeknél, amelyeket a keleti kultúrák hosszú évek óta elégedetten használnak, teljesen felesleges (lenne) tudományos vizsgálatokat végezni, még arra sincs szükség, hogy az ártalmatlanságát bizonyítsuk. (Mégis hogyan?) Hozzáteszem, ennek ellenére felelősségbiztosítást kötöttünk a Japántapaszra, biztos, ami tuti.

(Friss adat ide!) fogyott el körülbelül (adat) embernél csak Magyarországon, minden panasz vagy probléma nélkül. Ha rendesen gyűjtettük volna, több ezer tapasztalatunk lenne, de nem gyűjtöttük rendesen, ezért csak pár tucatnyi van belőle.

Szabad-e Magyarországon terméktapasztalatok megosztásával "reklámozni" a terméket?

Ülj le nyugodtan. Nem!

Legalábbis, ha a Flavon egyes táplálék-kiegészitők esetét, konkrétan a hatóság bünetésének indoklását alaposan elolvassuk.

De erről, és a probléma lehetséges megoldásáról majd a folytatásban! Addig is, itt a csökkentett deutériumot tartalmazó víz esete, ha a még tovább kételkednél abban hogy miért nem szabad egy nem "tényeken", hanem "tapasztalatokon" alapuló termék esetében beleszaladni arra a területre, ahol a tudomány felkent apostolai percek alatt "lekaszálnak".

A baj csak az, hogy a tudományos feltételek rigorózus betartása évekkel késleltetheti egy új felfedezés gyakorlati alkalmazását, mint pl. Kulcsár Gyula pécsi biokémikus passziv tumorellenes védekezésének felfedezése. Ha érdekel, nemrég megjelent erről egy remek könyv is, szintén tanulságos olvasmány. Nem mondhatjuk, hogy "rák gyógyszer", de sok mást igen, én pl. azt, hogy a Culevitnek elég jó hangulatjavító hatása van (részemről a fene tudja, h mitől.) Azt biztosan állíthatom, hogy a rák működése, a betegség, de a gyógyulás is ennek a tudományos felfedezésnek köszönhetően nagyon könnyen megérthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr54899406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása